syyskuuta 28, 2009

Mansikkakakkua tilaukseen

Ystäväni Emka toivoi minun tekevän mummulleen syntymäpäiväkakkua, kun itse reissaa etelänmailla. Tokihan minä suostuin! Toiveena oli kermaa ja mansikkaa, muuten sain vapaat kädet.

Pohjana 4 munan perunajauhoista tehty kakkupohja. Täytteessä omenaa ja aprikoosia sekä kermavaahtoa rahkalla täydennettynä. Päällä tuoreita mansikoita, joita vielä juuri ja juuri sain torilta. Reunat kuvioitu Wiltonin raapalla ja päällipursotukset isolla tähtityllalla. Suklaakoristeet tein täysin vapaalla kädellä, ja perhosenkin lopulta kauhealla kiireellä ilman mitään apukuvaa. Tuli siitä sentään jonkinlainen! Toivottavasti kakku maistui saajalleen!





syyskuuta 27, 2009

Suklaiset muffinit

Lupasin viedä kyläpaikkaan mukanani jotain makeaa. Aikani blogeja selattuani löysin tällaisen ohjeen. Innostuin kokeilemaan mikromuffineita. Kipaisin kaupasta Bruno Italian leivosvuokia, joiden luvattiin kestävän mikrotusta. Noudatin muutoin ohjetta, mutta maidon korvasin suklaanmakuisella kaurajuomalla. Taikinaa riitti ja riitti, kaikki 20 vuokaa tuli käytettyä ja vieläkin taikinaa jäi parin vuoan verran yli. Saatuani ensimmäisen muffinisatsin ulos mikrosta tajusin, että niihin on pakko kehittää joku kuorrutus, koska pinta oli ruma kuin mikä. Onneksi oli maustamatonta tuorejuustoa ja tomusokeria, joista saikin varsin makoisan kuorrutteen tehtyä. Suklaakoristeet on tehty vapaalla kädellä tummasta suklaasta. Kamerasta loppui patterit juuri, kun piti alkaa kuvaamaan, joten oli tyytyminen kännykän huonoon kameraan.


syyskuuta 19, 2009

Vadelmapannari

Tämän pannarin alkuperäinen ohje löytyi täältä. Käytin hieman vajaan ½litran rasiallisen villivadelmia. Pannarin paistoin 25x30cm uunivuoassa. Pellille tehdessä uskoisin ohjeen riittävän tuplana. Tämä oli varsin hyvää ihan tällaisenaan, mutta voisihan tätä kruunata vaikka kermavaahdolla tai vaniljajäätelöllä.


Mustikkapiiras marenkihunnulla

Tämä mustikkapiirakka oli taas sarjassamme valmiiden ohjeiden soveltamista vähän sinnepäin. Tämän piirakan ohje pohjautuu siis aikanaan saamaani sitruuna-marenkipiirakan reseptiin. Maku oli mitä mahtavin!

Pohja:
100g voita/margariinia
3/4dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 muna
2 3/4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää muna voimakkaasti vatkaten taikinaan. Lisää lopuksi sekoitetut kuivat aineet. Painele 24-26cm irtopohjavuokaan kunnolla reunoille asti. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Täyte:
3dl vettä
1dl puolukkamehutiivistettä (tai mitä nyt haluatkin)
½dl sokeria
3 keltuaista
3-4rkl perunajauhoja

Valmista aineksista paksu kiisseli sekoittamalla aineet kattilassa ja kiehauttamalla nopeasti.

Ota kakkuvuoka jääkaapista, kaada pohjalle reilusti mustikoita ja kaada lopuksi kuuma kiisseli mustikoiden päälle. Tarvittaessa painele taikinaa reunoilta alaspäin, jos tuntuu että jäisi liikaa "paljaaksi". Paista 175 asteessa n.25-30 minuuttia. Kun aika on kulunut, vaahdota 3 valkuaista marengiksi pienen sokerimäärän kanssa ja lusikoi tai pursota piirakan päälle. Laita vuoka vielä hetkeksi uuniin, jotta marenki saa vähän väriä. Piirakka on ihan hyvää suoraan uunistakin, mutta paranee reilusti kun sen antaa jäähtyä hyvin kylmässä seuraavaan päivään.

Kuva ei anna piirakalle oikeuksia. Leikkauskuva jäi taas harmillisesti ottamatta :( Ehkä seuraavalla kerralla muistaisin.


syyskuuta 08, 2009

Omenapiirakka

Pistin parastani-blogissa oli tykästytty mustikkapiirakkaan. Minä sain koulukaverilta kassillisen ihania kotiomenoita, joista teinkin jo reilusti omenasosetta pakkaseen. Loput pistin piirakkaan. Tein siis suoraan tuon linkittämäni ohjeen mukaisesti, vain omenat vaihdoin mustikoiden tilalle. Taikinaan lorautin hiukkasen maitoa, koska se tuntui niin paksulta tahnalta. Taikina on melko hankala saada nätisti levittymään leivinpaperin päälle, mutta sitkeästi vaan nuolijalla niin kyllä se siitä. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Perin pliisun näköinen, mutta AH miten hyvää!


Suklainen kahvikakku

Lupasin koulukavereille viedä suklaista kakkua kahvitauolle. Mitään kylmäsäilytystä ei ollut tarjolla, joten piti tyytyä huoneenlämmössä säilyvään yksinkertaiseen versioon. Alkujaan löysin vähän vastaavan ohjeen Elämä makeaksi-blogista, mutta tein siihen sen verran muutoksia ettei samasta kakusta voida enää puhua. Tässä on reilusti isoa tummasuklaarouhetta, porkkanaraastetta ja päällikuorrutus öljystä, kahvista, kanelista ja tomusokerista. Harmi ettei tullut napattua kuvaa leikkauspinnasta.